Ni se spune periodic că ratingul României a fost majorat, dar nu prea ni se explică ce înseamnă asta. De asemenea, se zice că România a devenit o țară "recomandată" pentru investiții. Despre ce este vorba de fapt?

E vorba despre datoria publică la creditori privați externi, de cele mai multe ori bănci sau fonduri de investiții. Așa cum guvernul român se împrumută în lei de la băncile autohtone, tot așa ia credite și din afară, iar acestea poartă numele de obligațiuni de stat sau suverane.

Iar ratingul de țară, evaluat de agenții specializate, cum ar fi Standard & Poor’s, Fitch sau Moody’s, e oarecum echivalent cu scoringul pe care băncile îl atribuie persoanelor fizice, când doresc să-și ia un credit.

Ceea ce se evaluează e capacitatea debitorului de a-și plăti ratele la creditul contractat. Când e vorba de o persoană fizică, banca se uită la venituri, cheltuieli, garanții și la disciplina de plată, respectiv verifică la Biroul de Credit dacă debitorul a avut în trecut probleme de rambursare.

Când avem de a face cu un stat, investitorii se uită la creștere economică, stabilitate politică, venituri bugetare, capacitatea de a colecta taxe și impozite și la cât de atractiv e mediul de afaceri din punct de vedere legislativ și birocratic.

Pentru că de toți acești factori depinde capacitatea statului respectiv de a-și rambursa împrumuturile contractate.


Ionuț Bălan

Ionuț Bălan

Expert principal, Direcția comunicare, BNR

Disclaimer

OpiniiBNR.ro este o platformă - forum pe care specialiştii din Banca Națională a României dezbat principalele evoluții macroeconomice și financiare locale și internaționale. Opiniile exprimate sunt strict personale, nu reflectă poziția oficială a Băncii Naționale a României și nu implică sau angajează în niciun fel această instituție.
Politica de utilizare cookies

Căutare

Autori