În rândurile următoare este analizată utilitatea blogurilor de opinii ale experților băncilor centrale ca instrument de comunicare cu publicul si profesioniști ai sectorului financiar. Totodată, sunt oferite câteva clarificări legate de platforma OpiniiBNR.ro, care trebuie să fie în atenția mass-media și a publicului larg. În anexa articolului, sunt prezentate, pe scurt, caracteristici ale unor bloguri de acest tip din țări selectate.

Modificări în strategia de comunicare  a băncilor centrale

În ultimele două decenii, băncile centrale de pe mapamond au făcut eforturi importante pentru a-și îmbunătăți strategiile de comunicare, atât cu piețele financiare, cât și cu publicul general. Evoluțiile respective corespund, într-un grad înalt, adoptării regimului de “țintire a inflatiei” de multe dintre aceste autorități, noul cadru de politică monetară necesitând o transparență sporită privind activitatea băncilor centrale și o comunicare constantă cu publicul, pentru a crea încredere, a întări răspunderea și a ancora așteptările inflaționiste[i]. Îmbunătățirea   mecanismelor de comunicare, odată inițiată de instituțiile amintite mai sus, s-a extins, în măsură diferită, și asupra celorlalte autorități care nu și-au stabilit ținte de inflație. În mod egal, transparența sporită legată de alte atribuții legale ale băncilor centrale s-a dovedit a aduce beneficii acestora, prin facilitatea luării de decizii de politică mai bune și întărirea credibilității lor.  În esență, politicile de comunicare ale băncilor centrale sunt instrumente importante pentru atingerea obiectivelor lor de politică monetară și garantarea stabilității financiare.

Instrumente și canale de comunicare  

Comunicarea băncilor centrale se desfășoară printr-o gamă largă de instrumente, cum ar fi comunicatele periodice privind deciziile de politică monetară, rapoartele privind inflația, conferințe de presă, publicarea minutelor întâlnirilor de politică monetară, rapoarte acoperind alte activități specifice, articole de specialitate, discursuri, activitate de educație financiară. Informațiile difuzate au în vedere diferite categorii de audiență, fiind adaptate în mod corespunzător caracteristicilor acestora, și se desfășoară, atât prin canale tradiționale, cât și prin recurgerea la mijloace moderne, cum ar fi menținerea unui site/unor site-uri web și prezența în media socială[ii], inclusiv prin operarea de bloguri ale personalului lor.

Rațiunea existenței blogurile de opinii ale personalului băncilor centrale 

Blogurile de opinii ale personalului băncilor centrale reprezintă o nouă formă de comunicare cu publicul, dar și cu profesioniștii, ce are în vedere să permita acestora o cunoaștere mai bună a activității de bancă centrală și a mediului economic. Ele cuprind articole scrise de salariați ai autorităților monetare și membri ai consiliilor lor de administrație[iii]. Aceste articole conțin comentarii privind măsurile și activitățile de bancă centrală (politică monetară, supraveghere și rezoluție bancară, monitorizarea sistemelor de plăți etc), precum și evoluțiile din economie și sistemul financiar, multe dintre ele fiind scrise în scop educativ, într-o formă accesibilă publicului general. Comentariile reflectă experiența profesională a autorilor lor și prezintă, adesea, rezultatele cercetării economice întreprinse de aceștia în cadrul băncii centrale.  Blogurile personalului băncilor centrale oferă avantajul că angajații lor își pot exprima liber opiniile, îmbogățind prin aceasta dezbaterea publică privind politica monetară și alte atribuții oficiale ale entităților respective.  Față de acest ultim aspect, trebuie precizat  că toate blogurile personalului băncilor centrale, fără excepție, conțin o notă juridică  în care se sublinieză că opiniile exprimate sunt cele ale autorilor lor și nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a autorităților monetare.

Câteva scurte reflecții privind blogul de opinii al BNR

În linie cu alte bănci centrale, Banca Națională a României operează un blog al personalului, intitulat OpiniiBNR.ro., organizat ca un forum pe care specialiștii săi dezbat principalele evoluții macroeconomice și financiare locale și internaționale. Nota juridică (“disclaimer”) a blogului precizează foarte clar următoarele: “Opiniile exprimate sunt strict personale, nu reflectă poziția oficială a Băncii Naționale a României și nu implică în niciun fel această instituție”.  Ori acest fapt este uneori ignorat de jurnaliști din media mainstream sau de operatori din media socială alternativă, opiniile exprimate de autorii textelor de pe blog fiind atribuite băncii centrale, ceea ce este de natură să inducă confuzie în rândul publicului.

De asemenea, trebuie  arătat că, difuzarea informațiilor conținute de blogul BNR către o audiență cât mai largă, depinde în mare măsură de  sprijinul “mainstream media”: televiziunile și ziarele, alături de platformele on-line ale organizațiilor importante de știri, rămân canale principale pentru preluarea și disiminarea mesajelor băncii centrale către persoanele țintă. În acest context, din perspectiva băncii centrale, este important ca intermediarii care opereză procesul respectiv să se asigure că acesta are loc fără distorsiuni, autoritatea monetară neavând control direct asupra nuanțelor ce pot fi introduse în etapele succesive de comunicare.

Nu în ultimul rând, deși BNR face un efort serios de comunicare și educare, trebuie recunoscut că există persoane receptoare care au un nivel scăzut de întelegere a fenomenelor economice sau care nu sunt interesate de activitățile băncii centrale. Autorul prezentei opinii s-a confruntat foarte recent cu un astfel de fenomen.  Un articol al său de educație economică privind creația monetară, ce s-a dorit a aduce corecții unei postări eronate de pe un alt blog, a condus la atacuri directe la persoana sa perpetuate în “camera de ecou” a unei comunități on-line, în condițiile în care mulți din participanți nu stăpâneau problematica în discuție sau au refuzat să se informeze. O atitudine relevantă în acestă privință este cea a unei domn care recunoștea că nu a cititit articolul de pe blogul BNR, dar își exprima în continuare încrederea în corectitudinea afirmațiilor criticate (pe drept) în textul respectiv, atitudine care ține de domeniul credinței și nu al științei. O altă persoană declara rituos că nu are încredere în oameni îmbrăcați în costum maro, altfel spus în autorul articolului de pe blogul BNR (costumul din poza sa era însă gri), acesta fiind, pesemne, “viciul stiintific” al textului respectiv.   Și exemple de acest fel ar putea continua.

Ce este de făcut în astfel de situații? Mulți specialiști din domeniu consideră că oricâte eforturi   s-ar face, asemenea categorii de persoane nu vor recepta mesajele transmise și că ar fi mai util ca eforturile de comunicare (care presupun costuri financiare) să fie orientate spre alte categorii cu cunoștiințe mai avansate în domeniul economic și/sau dornice de a fi informate.  Personal, mă alătur opiniilor exprimate de alți experți în comunicare, cum că trebuie continuate eforturile pentru a găsi cele mai potrivite metode pentru a ridica nivelul de înțelegere a fenomenelor economice de către persoanele aparținând primei categorii, o situație de pe urma căreia ar avea de câștigat, atât acestea, prin luarea de decizii mai bine informate, cât și banca centrală, care ar obține o credibilitate întărită.  Printe altele, băncile centrale vor trebui să-și sporească  mesajele (oficiale) difuzate prin intermediul rețelelor sociale importante[iv], redactate  într-o manieră simplă și clară,  în incercarea de a atrage vizitatori și a se impune într-o piață plină de opinii și narațiuni de o calitate îndoielnică, dacă nu chiar  false.

* * *

Anexă:

O panoramă a blogurilor de opinii ale unor bănci centrale selectate

(traducere neoficială a textelor de prezentare de pe blogurile respective)

  • Banca Națională a Cehiei (CNB) – cnBlog

“În cnBlog, autori din CNB contribuie la dezbaterea publică privind politica monetară și alte aspecte legate de competențele legale ale CNB. Noi publicăm articole și comentarii legate de indicatori economici, observații privitoare la ce se întâmplă în economie și sistemul financiar și documente selectate de cercetare economică ale CNB prezentate în formă accesibilă. Opiniile exprimate în articole nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Băncii Naționale a Cehiei.”

  • Banca Franței – Bloc-notes Eco

“Blocnotes Eco (Bloc-notes Eco) conține articole cu caracter educativ care prezintă cercetările, studiile și experiența economică a Băncii Franței. Blogul este destinat studenților, profesioniștilor, jurnaliștilor și persoanelor din mediul academic. Unele articole acoperă analize făcute de rețeaua de sucursale a Băncii Franței pe aspecte specifice. Opiniile exprimate sunt cele ale autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Băncii Franței, Eurosistemului sau a instituțiilor angajatoare ale acestor autori.”

  • Banca Angliei – Blog Bank Underground

“Bank Underground (Subsolul Băncii) este un blog pentru personalul Băncii Angliei pentru a-și împărtăși opiniile care contestă – sau sprijină – opiniile de politică general acceptate. Opiniile exprimate aici sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod obligatoriu pe cele ale Băncii Angliei sau ale comitetelor sale de politică.”

  • Liberty Street Economics – blog FED New York

“Liberty Street Economics oferă opinii și analize ale economiștilor FED New York ce lucrează la intersecția cercetării cu elaborarea de politici. Lansat în 2011, blogul și-a luat numele de la sediul băncii 33 Liberty Street din Manhattan…. Opiniile exprimate sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod obligatoriu poziția New York FED și a Sistemului Rezervei Federale.”

  • CBRT Blog – Blogul Băncii Centrale a Republicii Turcia

“Blogul CBRT asigură analize și comentarii de la cercetători și economiști ce lucrează la banca centrală a Republicii Turcia. El prezintă articole despre macroeconomie și activitățile de bancă centrală, cât și texte elaborate utilizând instrumente oficiale de comunicare ale Băncii ca sursă. Opiniile exprimate sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod obligatoriu opiniile oficiale ale băncii centrale a Republicii Turcia.”

  • Bankplassen Blog – Norges Bank (Banca Norvegiei)

“Blogul Bankplassen este o cale de împărtășire a cunoașterii. Contributorii principali sunt persoane angajate sau asociate cu operațiunile de bancă centrală ale Norges Bank. Norges Bank a avut birouri în Bankplassen (Piața Băncii) în Oslo din 1830. Numele de Bankplassen face aluzie, de asemenea, la spațiul liber unde opiniile și punctele de vedere pot fi schimbate pe o bază continuă. Scopul blogului este de a promova deschiderea și a încuraja discuțiile legate de numeroase teme la care lucrează salariații Norges Bank. Deși opiniile exprimate în postările de pe blog sunt numai cele ale autorilor și nu reprezintă în mod necesar pe cele ale Norges Bank, este opinia noastră că, în timp, discuțiile sincere pe teme curente vor contribui la o intelegere mai adâncă a acestora și vor îmbunătăți procesul de luare a deciziilor.”

  • Blogul Băncii Spaniei

“Blogul Băncii Spaniei urmărește să aducă mai aproape de societate activitatea instituției noastre printr-un format și limbaj mai accesibile. Conținutul blogului este concentrat pe divulgarea, atât a analizelor noastre pe teme economice și financiare de interes pentru cetățeni, cât și a aspectelor privind funcțiile și acțiunile Băncii Spaniei.”

  • Blogul Băncii Centrale Europene (BCE)

“Blogul BCE oferă noi întelegeri privind politicile economice și cele de bancă centrală bazate pe datele, analizele și cercetările noastre pentru zona euro și dincolo de aceasta. Postările au drept autori angajați ai BCE și membri ai Comitetului Executiv.”

  • Blogul Băncii Naționale a Belgiei (NBB)

“Experții noștrii decriptează pentru dumneavoastră actualitățile economice și financiare. Bine ați venit pe blogul NBB, sursa dumneavoastră de știri privind tendințele economice și financiare, politica monetară și supravegherea bancară! Aici veți găsi articole elaborate de experții noștrii pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine mediul nostru economic. Fie că sunteți un investitor experimentat sau doar curios să știți mai mult, conținutul nostru este proiectat să fie acesibil oricui. Lectură plăcută!”

——————————————————————————————————————

[i] Experiența de până acum a validat pe deplin premiza teoretică a strategiei întărite de comunicare că o bună înțelegere publică a politicii monetare duce la o eficacitate sporită a acesteia.

[ii]În încercarea lor de a se face înțelese de o audiență cât mai largă, băncile centrale fac constant eforturi inovatoare de a comunica și educa, unele dintre acestea recurgând la benzi desenate și filme de animație  pentru a explica noțiuni  de economie și politică monetară. Un loc aparte în acest efort revine Băncii Jamaicăi, care transmite mesaje despre inflație pe ritmuri de muzică reggae.

[iii] Anumite bănci centrale, cum ar fi Banca Spaniei și Banca Centrală a Luxemburgului, operează un blog separat al Guvernatorului.

[iv] Inclusiv cu trimiteri la articolele publicate pe blogurile lor de opinii.

Author

Consilier guvernator, Cancelaria BNR

Scrie un comentariu